- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Meridian strânge semnături pentru declanșare a unui conflict de muncă la Autoritatea Vamală
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Sindicatul Naţional Meridian desfășoară acțiuni de consultare a angajaților Autorității Vamale Române (AVR) pentru declanșarea unui conflict de muncă, pe fondul nemulțumirilor referitoare la condițiile de muncă și neacordarea unor drepturi salariale. Potrivit unui comunicat t, personalul vamal reclamă condiții de lucru precare și lipsa echipamentelor necesare pentru desfășurarea activităților de control la frontieră.
Potrivit Sindicatului Naţional Meridian, sediul Autorității Vamale din București funcționează de mai mulți ani într-un cămin de nefamiliști, un spațiu care nu asigură condiții adecvate pentru desfășurarea activităților de control și coordonare vamală. Situația este critică și în unitățile teritoriale, unde clădirile se află într-o stare avansată de degradare. Printre locațiile afectate se numără punctele vamale din Tulcea, Gorj, Argeș, Albița și Dâmbovița, în care nu s-au asigurat fonduri nici măcar pentru întreținerea zilnică.
Sindicatul mai precizează că, în multe dintre aceste unități, condițiile de temperatură sunt inadecvate, angajații fiind nevoiți să lucreze în frig. În unități precum Brăila, Vrancea, Stânca-Costești și Giurgiulești, temperatura din spațiile de lucru este mult sub nivelul optim. În plus, angajații Autorității Vamale din Republica Moldova care activează în cadrul controlului comun la Albița și-au adus propriile facilități, deoarece cele ale AVR nu respectă nici măcar standardele minime.
Sindicaliștii reclamă și lipsa aparaturii de control necesare desfășurării activităților specifice, în special în birourile de frontieră. Deși s-au făcut câteva achiziții de scannere, acestea sunt insuficiente, iar procedurile de verificare a mijloacelor de transport sunt realizate cu metode învechite. În lipsa fondurilor necesare, unii angajați sunt nevoiți să achiziționeze din bani proprii produse de uz zilnic, inclusiv rechizite și toner pentru imprimante.
Angajații vamali susțin că, în ciuda faptului că lucrează în aceleași condiții cu alte categorii de personal din punctele de trecere a frontierei, precum polițiștii sau angajații Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, aceștia nu beneficiază de aceleași drepturi salariale și condiții de muncă, fiind discriminați față de colegii lor.
Sindicatul Naţional Meridian, care reprezintă peste o treime dintre angajații AVR, avertizează că problemele legate de condițiile de muncă și de salarizare, precum și nereglementarea statutului profesional al angajaților nu mai pot fi tolerate. În lipsa unor măsuri urgente din partea autorităților competente, sindicaliștii nu exclud declanșarea unor acțiuni de protest în viitorul apropiat.